Prenumerera

2005 Le Mesnil Sublime Blanc de blancs

Av den 6 december, 2016 i 2005, 350-500 kr, 85 p, Le Mesnil, Millésime | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Jag har tidigare skrivit om kooperativet i Le Mesnil vars standardchampagne är riktigt prisvärd. Årgångschampagnen är lite dyrare och så också komplexiteten. Den kräver dock dekantering eller några år till på rygg.

UPR Champagne Le Mesnil är kooperativet i Le Mesnil-sur-Oger och man består av 553 olika odlare. Totala hektaren är 305 och årsproduktionen är 140 000 flaskor per år under eget varumärke. Vinmakare är Gilles Marguet och det allmänna anseendet stegras gradvis i takt med lägre skördeuttag och mer förfinad vinifiering.

Portföljen består av tre standardcuvéer med olika dosage (extra brut, brut och demi-sec), en prestige samt två champagner med namnet Sublime. Den ena är en NV-rosé medan den andra är den jag testat här, en årgångschampagne.

Karta

Vinifiering

Druvmaterialet är 100% grand cru-chardonnay från Le Mesnil där medelåldern på rankorna är 30 år. Ståltank och minst fyra år på jästfällningen. Malolaktisk jäsning.

Okänd dosage men 2009:an har en dosage på 10 gram per liter, och det har även standard-NV:n. Så någonstans där är sannolikt.

Bedömning

Doften härligt, fruktigt generös av gula äpplen, kanel, smultron och vaniljbullar.

Smaken är knuten med hög syra. Havstoner i mitten och fin avslutning med mineralitet. Grundsmaken är päronkärnhusskal. Större smakintensitet vore önskvärt.

Glasutvecklingen är snabb och redan efter en halvtimme är vinet avgjort rundare och längre. Jag rekommenderat att denna champagne dekanteras om den skall serveras i dag, annars bör den lagras i 5-10 år. Bör heller ej serveras för kall.

Som helhet en prisvärd och mångfacetterad champagne som är för ung för konsumtion.

Karaktär

Betyg

82 (85) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Nuvarande årgång är 2009.

Namn: 2005 Le Mesnil Sublime Blanc de blancs

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: Okänt.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 82 (85)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *