Prenumerera

2008 Louis Roederer

Av den 27 mars, 2017 i 2008, 500-1000 kr, 94 p, Millésime, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Jag har provat Louis Roederers årgångschampagne från 2008 vid tre tillfällen, och det är nu klarlagt att detta kommer att bli, och kanske redan är, en klassiker. En champagne som lätt slår flera mångdubbelt dyrare prestigechampagner.

Louis Roederer är en stor producent från Reims med en produktion på drygt tre miljoner flaskor per år. Det som gör Roederer lite unik är dels att de fortfarande är privatägda, och dels att de endast köper in druvor till 30% av produktionen. Detta beror på omfattande köp av bra vingårdar under 1930- och 40-talen av Camille Olry-Roederer.

Producenten kanske är mest känd för hiphop-champagnen Cristal som producerats sedan 1876, inialt som en specialbeställning till den ryske tsaren Alexander II.

Chefsvinmakare är Jean-Baptiste Lécaillon och filosofin är att jäsa all druvmust by för by på antingen ståltank eller små ekfat. Vanilj- och nöt/nougattoner är ofta förekommande i Roederers champagner.

Karta

Vinifiering

Roederers årgångschampagne från toppårgången 2008 har druvsammansättningen 70% pinot noir och 30% chardonnay. Pinot-druvorna kommer huvudsakligen från Verzy och Verzenay medan chardonnay-druvorna är från Chouilly.

40% av druvmusten har fått jäsa på ek och 20% genomgick malolaktisk jäsning.

Minst fyra år på jästfällningen och ett halvårs vila efter degorgering innan försäljning. Dosage på nio gram per liter.

Bedömning

Doften är intensivt fruktig av gula äpplen och jäst.

Smaken är mycket komplex och generöst fruktig redan i dag. Utöver gula äpplen framträder nougat, hasselnötter, brioche och en del mineraler. Gräddig avslutning.

Detta är tredje gången jag dricker denna champagne och för mig är det uppenbart att detta kommer att bli en klassiker. Fantastisk redan i dag med sin imponerande blandning av smakkomplexitet, längd, intensitet och finess. Servera den dock ej för kallt för att få fram alla smaker.

Karaktär

Betyg

91 (94) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Systembolaget unika prissättningsfilosofi som innebär att alla årgångar i standardsortimentet kostar lika mycket gjorde att det under ett år gick att köpa denna grymma champagne för 549:-. Numera säljs 2009:an istället. Går dock att få tag på hos näthandlare för runt 600:- plus frakt.

 

Namn: 2008 Louis Roederer

Druvor: 70% pinot noir, 30% chardonnay.

Dosage: 9 g/liter.

Degorgerad: 2014.

Betyg: 90 (94)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *