Prenumerera

Bästa nyårschampagnerna 2017

Av den 1 december, 2017 i Övrigt | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Vilken champagne skall jag köpa till nyår? Ja det är den vanligaste champagnefrågan jag får om man ser till hela året. I denna artikel tipsar jag om de mest prisvärda champagnerna som finns på Systembolaget.

Så här års skall varje tidskrift och webbsajt med mat- och dryckestema ha en artikel om de bästa julölen och nyårschampagnerna. Ha dock i åtanke att mindre nogräknade sajter skriver sina artiklar ”i samarbete” med importörer eller producenter samt att det stora flertalet skriver efter att ha blivit inbjudna till sortientsprovningar. Jag köper alla mina champagner själv och är helt oberoende av importörer och producenter.

Premisserna för detta inlägg är att tipsa om champagner för dig som är allmänt vinintresserad men kanske inte riktigt nördat ner på champagne än. Jag tipsar också bara om champagner som går att köpa på Systembolaget, antingen i fasta sortimentet eller i beställningssortimentet.

Olika typer av champagne

Först en snabb grundkurs i champagne. Något förenklat kan man säga att det finns tre typer av champagne:

Olika typer av typer av champagne

Som om detta inte var nog finns det olika typer av standardchampagne, årgångschampagne och prestiger. Detta baserat på druvsammansättning och färg.

I champagne får sju olika druvor användas men det är tre druvor som dominerar, de röda pinot noir och pinot meunier, samt den vita chardonnay. Beroende på druvsammansättning kallar man dem olika.

Olika karaktärer av champagne

Champagner kan smaka rejält olika och min första fråga brukar alltid vara hur du skall dricka din champagne. För nyår tycker jag att det är enklast att dela upp champagne i följande karaktärer:

Köpråd 2017

Generellt så är det mest prisvärt att köpa årgångschampagner från mindre odlare. I Sverige betyder det att du i de flesta fall är hänvisad till Systembolagets beställningssortiment, så mitt första råd är att vara ute i god tid. Om du inte beställt på Systembolaget tidigare så behöver du inte vara rädd, du beställer enkelt på deras hemsida och får sedan ett SMS när du kan hämta upp din beställning i butiken du valt.

Efter feedback från förra årets artikel har jag beslutat att gå på lite billigare champagner i år.

 

Tolvslagschampagne

Dagen har sannolikt varit lång med matlagning, städning och diverse bestyr så när det gäller tolvslagschampagne så går vi på något enklare utan allt för komplicerade smaker:

 

Matchampagne till skaldjur/lätt fisk

I den här kategorin vill vi ha en mineraldriven champagne om vi äter skaldjur och en med lite mer frukt om vi har fisk eller fisksoppa. Jag rekommenderar följande:

Matchampagne till fet fisk/lätt kött

Här vill vi ha en fruktigare champagne för att få lite ryggrad i vinet. Utbudet i denna kategori har ofta en större andel pinot noir. Mina val av det som finns på Systembolaget i dag är:

 

En prisklass upp

Tycker du att det här var för enkla champagner? I så fall rekommenderar jag följande:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *