Prenumerera

2002 Person L’Audacieuse

Av den 5 januari, 2018 i 2002, 350-500 kr, 89 p, Blanc de blancs, Sendegorgerad, Vertus | 3 kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Då och då dyker det upp mogna champagner i Systembolagets småpartisläpp. I höstas kunde vi köpa Persons blanc de blancs som fått nästan 15 års lagring på jästfällningen för under 500 kronor. 

Person är en mindre producent i Vertus som nu är inne på fjärde generationens vinmakande. Vertus är en premier cru-by i Côte des Blancs med ett flertal högkvalitativa producenter som Duval-Leroy, Veuve Fourny, Pascal Doquet, André Jacquart och Larmandier-Bernier. 90% av alla druvor som odlas här är chardonnay, och det märks på producenternas utbud av champagner.

Vinmakare hos Person är Dominique Person och portföljen består av en standardchampagne, en rosé, en årgångschampagne, en årgångslös ekfatslagrad champagne samt en vingårdschampagne från Le Clos des Belvals.

Karta

Vinifiering

Alla persons champagner förutom vingårdschampagnen heter L’Audacieuse, vilket kan vara lite förvirrande. Denna flaska är årgångschampagnen från 2002 men samma vin från 2000 och 2004 finns också att köpa av producenten.

Detta är en blanc de blancs på 100% chardonnay från 10 olika crus från Vertus. Första jäsningen på små ekfat, ingen malolaktisk jäsning. Degorgerad i juli 2017 så den har alltså över 14 års lagring på jästfällningen. Dosage på 4,5 gram per liter.

Bedömning

Doften avslöjar direkt att detta är en mogen champagne med aromer av champinjoner, brioche och ett lätt oxididerat drag.

Smaken är relativt rund av champinjoner, honung, tropiska frukter, brioche och viss kalkighet i eftersmaken. Lång eftersmak.

Sammanfattningsvis en riktigt bra champagne om du gillar den mogna stilen. Tror inte den vinner så mycket mer på ytterligare flasklagring.

Karaktär

Betyg

89 (89) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (januari 2018) finns några flaskor kvar på Systembolaget för 499:-.

 

Namn: 2002 Person L’Audacieuse

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 4,5 g/l.

Degorgerad: Juli 2017.

Betyg: 89 (89).

3 kommentarer

 1. Thomas Rundgren

  12 januari, 2018

  Svara

  Var hittar du Degorgerings datum för flaskorna? Köpte tre flaskor men där var det sparsamt med info.
  Med vänlig hälsning
  Thomas Rundgren

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *