Prenumerera

NV Jacques Selosse Initial

Av den 21 november, 2017 i 500-1000 kr, 93 p, Avize, Blanc de blancs, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Jacques Selosse behöver ingen närmare presentation bland champagnenördar, eller vinnördar heller för den delen. Men om du har ett nyfunnet intresse för champagne följer här en introduktion samt bedömning av producentens instegschampagne, Initial.

Selosse, med vinmakaren Anselme Selosse, är den producent som betytt mest för de sk. odlarchampagnerna (eng: grower champagne eller boutique champagne, fra: Récoltant-Manipulant eller RM) som nått stora framgångar de senaste decennierna. En skillnad mellan champagnehus och odlare är att champagnehusen köper in stora mängder druvor från vinbönder och andra mindre producenter, medan odlarna själva odlar sina egna druvor. Även vinifieringsfilosofin har traditionellt skiljt såg åt där de stora husen blandat cuvéer på ett stort antal reservviner medan odlarna satsat på vingårdschampagner och terroir. Naturligtvis finns det undantag åt båda hållen.

Anselme Selosse revolutionerade odlarchampagnerna på 90-talet genom att lägga energi och kärlek på vinifieringen, i första hand med ursprung i hans kärlek till Bourgogne. Man kan något förenklat säga att Selosse champagner är kolsyrade, ekade Bourgogne-viner och faktum är att många föredrar att dricka hans viner efter karaffdekantering, i Bourgogneglas och tempererade runt tolv grader.

Något som skiljer Selosse från flera av de andra odlarna med liknande filosofi är att han har tillgång till mycket bra druvor i Avize (hembyn), Oger, Le Mesnil, Cramant, Ambonnay, Mareuil och Aÿ. Den överväldigande delen är chardonnay men han äger även lite pinot i Aÿ, som han gör den eftertraktade Contraste (numera vingårdschampagnen La Côte Faron) på.

Filosofin är att alla vingårdslägen vinifieras separat i barriquer från Bourgogne. Druvorna skördas sent för att få upp sockerhalten, men också så att vinerna kan balansera upp syran till följd av att Anselme inte gillar malolaktisk jäsning. Låg dosage naturligtvis.

Portföljen består i dag av följande champagner:

Selosse champagner är mycket eftertraktade och således har prisstegringen varit dramatisk. Initial görs i 33 000 flaskor per år medan de andra har så låg produktion som 1 000 till 5 000 flaskor per år. Det går inte att köpa hans viner på plats i Avize såvida du inte övernattar på hans hotell.

Säkraste sättet att köpa Selosse i Sverige är att köpa av Franska vinlistan i samband med de årliga släppen i oktober. Initial och V.O. brukar gå att få tag på men Rosé och Substance tar slut på någon minut. Ett mindre Systembolagssläpp, till högre priser, brukar också ske i november varje år. Det går också att köpa flaskor av utländska e-handlare men de är dyrare. Utanför Europa är Selosse helt enkelt svindyrt.

Karta

Vinifiering

Initial är Selosse enklaste vin men betingar ändå ett pris på runt 1 000 kr. Det är en blanc de blancs på grand cru-chardonnay från Avize, Oger och Cramant. Initial görs alltid på tre efterföljande årgångar men vilka de är kommuniceras ej ut officiellt. Ekfatslagring, ingen malolaktisk jäsning och okänd dosage.

Denna flaska degorgerades i april 2015 och en gissning är att den bygger på årgångarna 2008-2009-2010.

Produktion på 33 000 flaskor per år.

Bedömning

Doften är mycket intensiv av vanilj, ek, gula äpplen, animalier, earl grey, sherry och tropisk frukt.

Smaken är lätt oxidativ och centrerar kring äppelkaka med vaniljsås. Vissa blommiga aromer och en hel del syra inbäddad i en maskulin kropp. Gräddkola och mineraler i eftersmaken. Mycket komplext och välstrukturerat.

Inte som andra champagner och jag kan tänka mig att det finns många som inte faller för den här expressiva stilen. Men det gör jag.

Går absolut att dricka redan i dag.

Karaktär

Betyg

92 (93) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Köptes på Franska vinlistans släpp 2015.

 

Namn: NV Jacques Selosse Initial

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: Okänt, men sannolikt under 5 g/l.

Degorgerad: April 2015.

Betyg: 92 (93)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *