Prenumerera

NV Ulysse Collin Les Pierrières

Av den 16 november, 2017 i 500-1000 kr, 89 p, Blanc de blancs, Cogny, NV | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Ulysse Collins vingårdschampagner är inte särskilt gamla men redan mycket eftertraktade bland samlare och nördar. Slå till om du får tag på dem, de kommer att stiga i både kvalitet och pris.

Congy är en liten relativt okänd by sydväst om Côte des Blancs med knappt 250 invånare. Här finns 80 hektar odlingar där ungefär hälften av arealen odlas med pinot meunier och jordmånen består i huvudsak av lera. Låter inte så spännande kanske.

Under leran finns dock krita och svart flinta, vilket gör att speciellt gamla stockar med djupa rötter kan producera riktigt fina terroirviner härifrån.

Ulysse Collin är tveklöst den mest kända producenten från Cogny, trots att verksamheten startade så sent som 2003. Vinmakaren Olivier Collin spenderade två år hos en viss Anselme, och tog sedan över familjedomänen vars gårdar tidigare levererat druvor till bl.a. Pommery. I dag produceras tre olika vingårdschampagner, Les PierrièresLes Roises samt Les Maillons – samtliga ekfatslagrade och extra brut.

Karta

Vinifiering

Detta är Olivier Collins första ursprungliga champagne från det 1,2 hektar stora vingårdsläget Les Pierrières. Druvorna skördas så sent som möjligt, ofta så att vinet kan få en potentiell alkoholhalt på över 12%, och pressas sedan med en kvadratisk press vilket är ovanligt bland producenter. Jäsning sker på 3-6 år gamla bourgognebarriquer under ett drygt år och malolaktisk jäsning genomförs.

Druvblandningen i denna champagne är 100% chardonnay från 35 år gamla stockar. Basårgången är 2012.

Collins viner har alltid mycket låg dosage mellan 0,5 till 2 gram per liter. Ändå är det inte knastertorrt på grund av restsötman från de sent skördade druvorna. Denna flaska var degorgerad i februari 2016 med sockerhalten 1,7 g/liter.

Produktion på 12 000 flaskor per år.

Bedömning

Doften är medelstor av krusbär, vinteräpplen, lime och brioche.

Smaken är komplex med olika smaklager som går in i varandra. Jag hittar rostat bröd, blodgrape, lite ox och en gräddighet som följer med hela tiden. Mineraler i eftersmaken. Påtaglig glasutveckling så dekantera eller lägg undan för lagring.

En mycket stilsäker champagne som kräver din koncentration samt luft för att utvecklas till något mycket bra.

Karaktär

Betyg

87 (89) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Dracks innan maten på Boo Natur, för mycket konkurrenskraftiga 750:- (november, 2017).

 

Namn: NV Ulysse Collin Les Pierrières

Druvor: 100% chardonnay.

Dosage: 1,7 g/liter.

Degorgerad: Februari 2016.

Betyg: 87 (89)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *