Prenumerera

2002 Bollinger La Grande Année

Av den 25 oktober, 2016 i 2002, 500-1000 kr, 94 p, Aÿ, Millésime, Prestige | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Champagnevärldens fylligaste viner görs av Bollinger i konkurrens med Krug. Hur står sig 2002 La Grande Année i konkurrensen? Bra. Som förväntat.

Bollinger kanske du känner igen från James Bond-filmerna. I början av filmserien föredrog han Dom Perignon men i och med Moonraker gick han (eller rättare sagt produktionsbolaget) över till Bollinger. Följande champagner har han konsumerat:

Huset är ett av de större i Champagne med en årlig produktion på 2,1 miljoner flaskor. Man äger 144 högrankade hektar av främst pinot vilket täcker runt 70 procent av druvbehovet.

Hembyn är Aÿ och den karaktäristiska husstilen är generös med rostade nötter och ek. En personlig favoritproducent och riktigt bra matchampagner.

Vinmakare är Mathieu Kauffmann.

Karta

Vinifiering

La Grande Année är Bollingers årgångsvin som även säljs som sendegorgerad under beteckningen RD (Recently Disgorged). Druvmaterialet är 60% pinot och 40% chardonnay där 71% är grand cru-klassificerat och 29% premier cru. Som brukligt hos Bollinger sker första jäsningen på små, gamla ekfat för att få de karaktäristiska smakerna av nötter, vanilj samt en viss rökighet.

Degorgerad i november 2011. Dosage på nio gram per liter.

Bedömning

La Grande Année är en personlig favorit och jag håller den generellt som en av de mest prisvärda prestigechampagnerna. Vinifikationen gör också att du inte behöver vänta i evigheter på att den skall blomma ut. Med det sagt så är det inte alla som gillar denna typ av fyllig och smakrik champagne, speciellt inte i tider av zero dosage och Maria Thuns månkalender.

Generös, bred doft av vanilj, nötter, rostat bröd, gula plommon, tropiska frukter och läder.

Utvecklad smak av vanilj, rostade hasselnötter och honung. Viss mineralitet i sekundäraromerna. Lång eftersmak av gröna äpplen som avslutas med ytterligare ett lager honung. Generellt en intensiv champagne med bra längd på eftersmaken. Inte mer än medelhög syra och jag misstänker att honungen kan ta över om den lagras längre.

Tre timmars glasutveckling för champagnen åt ett mjukare, fruktigt håll.

Karaktär

Betyg

94 (94) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

Går att hitta hos diverse näthandlare för runt tusenlappen.

 

Namn: 2002 Bollinger La Grande Année

Druvor: 60% pinot noir, 40% chardonnay.

Dosage: 9 gram per liter.

Degorgerad: November 2011.

Betyg: 94 (94)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *