Prenumerera

2002 Gosset Celebris

Av den 22 november, 2016 i 2002, 85 p, Aÿ, Millésime, Över 1000 kr, Prestige, Sendegorgerad | 2 kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Gossets prestigechampagne Celebris görs i tre olika varianter, där denna är den vanligaste. Höga förväntningar, men syran är mycket påtaglig och det är svårt att rekommendera någon att dricka den i dag. 

Gosset grundades 1584 och är därmed den äldsta vinmakaren i Champagne. Med en brasklapp. Man började inte att producera champagne förrän på 1700-talet så Ruinart anses allmänt som det hus som producerat champagne längst tid, och som fortfarande är vid liv.

Gossets signum är, förutom champagnevärldens mest sensuella flaskform, hög syra och fokus på roséchampagner. Det är inte ovanligt att det tar 20+ år för en Gosset att öppna upp sig.

Huset äger 12 hektar runt Aÿ, Bouzy, Mareuil och Rilly. Med en produktion på en miljon flaskor per år så köps 80% av druvorna in, främst till NV-champagnerna.

Chefsvinmakare är Jean-Pierre Mareignier.

Karta

Vinifiering

Celebris är Gossets prestigechampagne och görs både som vanlig blend och som rosé. Lite udda är att den även finns i en NV-variant, då som blanc de blancs.

Blenden för denna årgång är 52% chardonnay och 48% pinot noir från Aÿ, Bouzy, Verzy, Chouilly och Cramant. Ingen malolaktisk jäsning. Kort jäsning på gamla ekfat. Dosage på fem gram per liter och degorgerad oktober 2013.

Bedömning

Provades mot bl.a. 2002 Paul Bara och det är svårt att hitta två champagner från samma år som är mer olika. Där Baran är lättillgänglig och generös är Celebris tillknäppt och avvisande. Det är uppenbart att den dricks alldeles för tidigt.

Doften är diskret av krita, citronskal och aprikoser.

Smaken är till en början instängd med fokus på citrusfrukter. Efter 45 minuter har den öppnat upp en del och komplexiteten tilltar med aromer av champinjoner, ingefära och salvia. Syran är mycket hög och det skulle onekligen varit intressant att se hur balansen varit med malolaktisk jäsning.

Det finns potential till något större men det ligger år bort. Inget för parmiddagen med Ripasso-grannarna, men köp om du gillar att vänta.

Karaktär

Betyg

80 (85) poäng

Andras provanteckningar

 

                    

Övrigt

I dagsläget (november, 2016) finns ett stort antal av producentens viner på beställningssortimentet, bl.a. denna för 999:-.

 

Namn: 2002 Gosset Celebris

Druvor: 52% chardonnay, 48% pinot noir.

Dosage: 5 g/liter.

Degorgerad: Oktober 2013.

Betyg: 80 (85)

2 kommentarer

 1. Ostronolle

  23 november, 2016

  Svara

  Hej,

  Trevlig sida du har, men varför så otroligt skeptisk och negativ i de flesta recensioner? Det är nästan som man får uppfattningen att du inte gillar att dricka champagne.

  En fråga – du väntar oftast 45-60 min för att få fram vissa aromer och var är meningen med det?
  De flesta har tömt sitt glas inom 10 min. Är det uppvärmningen eller exponering för syre du strävar efter? Om ja, så går det att lösa mycket enklare med ex. en varm flaska samt att vispa ner lite syre i glaset.

  • Marcus Hansson

   23 november, 2016

   Svara

   Hej och tack för dina kommentarer.

   Jag älskar champagne men betygen är relativt andra champagner. För mig är exempelvis ett betyg runt 80 ett riktigt bra vin.

   Att oxidera champagnen gör jag för att bedöma lagringspotential (betyget innanför paranteser). Jag värmer ej upp vinet utan förvarar glaset i en ishink.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *