Prenumerera

2002 Piper-Heidsieck Rare

Av den 16 oktober, 2016 i 2002, 94 p, Millésime, Över 1000 kr, Prestige, Reims | Inga kommentarer

Dela på Google+Dela på FacebookDela på Twitter

Piper-Heidsiecks prestigechampagne är knappast känd för den större allmänheten, i jämförelse med hiphopchampagnerna. Det är orättvist.

Piper-Heidsieck har en årsproduktion på drygt sju miljoner flaskor och äger 65 hektar i Champagne. Man är baserade i Reims och husstilen är lagringsviner med hög syra. Malolaktisk jäsning undviks för vinerna med undantag för standardchampagnen.

Vinmakare är Régis Camus.

Lokation

Vinifiering

Rare är Piper-Heidsiecks prestigechampagne sedan mitten av 70-talet och har gjorts nio gånger under se senaste trettio åren. 2002:an blandas på 17 olika crus som vinifierats separat. 70% chardonnay från Montagne de Reims och 30% pinot noir. Sju år på jästen och ingen malolaktisk jäsning. Dosage på elva gram per liter. Okänt degorgeringsdatum.

Bedömning

Bara att konstatera att detta är en magnifik champagne.

Medelstor, autolytisk doft av rostat bröd, jäst, vit mögelost och dadlar.

Smaken är mångfacetterad, intensiv och med en hel del syra kvar. Det känns osannolikt att dosagen ligger på 11 gram per liter, den klarar lätt tio år till på korken. Grundsmakerna är rostat bröd och vanilj men på ett elegant sätt där de ej tar över. Viss mineralitet i sekundäraromerna och avslutningen domineras av citrus och en uns honung.

Mycket fin matchampagne till moderna kök och värt en högre status i jämförelse med de andra storhusens hiphop-champagner.

Karaktär

Betyg

92 (94) poäng

Andras provanteckningar

 

Cellartracker                    Vivino

Övrigt

Finns på Systembolaget för 1599:-, men går att hitta för bättre pris utomlands, exempelvis på Bordershopen i Puttgarden.

 

Namn: 2002 Piper-Heidsieck Rare

Druvor: 70% chardonnay, 30% pinot noir.

Dosage: 11 gram per liter.

Degorgerad: Okänt.

Betyg: 92 (94)

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *